Troian

Luku IV: Nälkävuosi

Vuosi 2218 oli erikoinen: syysmyrskyn ja varhaisen talven vuoksi epäonnistunut sato ajoivat Troianin väen ahtaalle. Pureva kylmyys toi muassaan paitsi nälänhädän, myös kuumetaudin, joka kantoi karmean kuoleman etenkin Troianin kaupunkeihin, tappaen satoja ruuan puutetta paenneita. Itse jumalten arveltiin pettyneen ihmiskuntaan, ja väkeä alkoi kulkea kaduillakin ruoskien itseään, ajaakseen kansasta sen kironneen synnin.
Kun huhut taudin maagisesta alkuperästä levisivät, alkoivat jotkut, usein itseruoskijat, vainoamaan noitia ja muita epäjumalanpalvojia. Lopulta Kalmanissa hirtettiin haltioita noituudesta epäiltynä talvella 2218-2219, ja Tremasissakin otettiin kiinni ja myöhemmin poltettiin noita.

Talven kurjuudesta selviytymisen jälkeen, saapui kesällä 2219 Na'wein diplomaattilaivasto Ganosportin kautta Tremasiin, tuoden paitsi apua kärsineille troianilaisille, myös leskikuningatar Sibylallle keisarin tarjouksen liittolaisuudesta - avioliiton kautta. Troianin lapsikuninkaan neuvonantajiksi koottu drotsineuvosto kuitenkin päätti, ettei Troian hyväksy Na'wein tarjousta, lähettäen Na'wein prinssit laivoineen tyhjin käsin takaisin kotiinsa.

Etelän vallanneet haltiat puolestaan siirsivät ajanlaskunsa uuteen aikakauteen, julistaen uuden aikakauden, Raudan ajan, alkaneeksi haltiavaltakunnassa. Haltianeuvosto myös syrjäytti Undoethin suvun täysin vallasta, riistäen Meresin kaupungin kokonaan hallintaansa ja alentaen kärsineen suvun vain yhdeksi neuvoston jäsenistä.
Raudan ajan ensimmäisenä vuonna haltiat aloittivat Meresin ihmisosien purkamisen, aikomuksenaan "palauttaa" kaupunki entiseen loistoonsa. Haltianeuvoston päätöksellä ihmisiä ja kääpiöitä koskevia lakeja tiukennettiin entisestään, ja valtakunnassa suoritettiin myös väestönlaskenta, jota käytettiin syynä karkoittaa "ei-toivottu" ihmisaines pois Meresin rajojen sisäpuolelta, lisäten taas tilapäisesti Ganosportiin suntautuvaa pakolaismäärää.

Välit Troianin ja Meresin välillä kiristyivät entisestään, ja enää vain harvat ihmiset ovat vapaaehtoisesti jääneet haltioiden puolelle rajaa, mikä ei toisaalta haitannut haltioita millään tavalla.

Raudan ajan toisen vuoden alussa Na'wein keisari lähestyi myös Haltianeuvostoa, käyttäen apunaan Maenbáthia, yhtä Na'weissa voimakkaasti vaikuttavista merlem-suvuista, tiedottaen näille aikeistaan vallata Mayna, sekä toiveistaan avata kauppasuhteita Meresin haltiavaltakuntaan. Neuvosto päätti suostua neuvottelemaan naweilaisten kanssa, muttei suinkaan yksimielisesti.